Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Algab kandideerimine ajakirjanduspreemiatele

Tallinn, 16. detsember 2015. Eesti Ajalehtede Liit (EALL) koos Eesti Pressifotograafide Liiduga kuulutab välja konkursi „Ajakirjanduspreemiad 2015“, kus tänavu on uus kategooria elutööpreemia näol ja kasvanud on mitme kategooria preemia summad.

EALLi peapreemia „Aasta ajakirjanik 2015“ antakse kirjutavale ajakirjanikule tema viimase aasta väljapaistva töö eest. Aasta ajakirjaniku preemia võitja valitakse konsensusega hinnates tema aasta tööd ning ajakirjanduslikku ja ühiskondlikku mõjukust, mitte konkreetset lugu. Preemia on tänavu suurem - 5000 eurot (neto) ja sellele lisandub kullatud sulg.

Ajendatuna soovist tõsta Eesti ajakirjanduse professionaalset taset, kuulutab Rootsi meediakontsern Bonnier koos ajalehega Äripäev välja 2015. aasta uuriva ajakirjanduse auhinna. Auhinna suurus on 5000 eurot. Auhinna määramisel lähtub žürii eelkõige artikli mõjukusest, aga ka selle žanrilisest meisterlikkusest.

EALL kuulutab välja ajakirjandusauhinna "Pressipreemia 2015". Pressipreemia konkursil nimetatakse 2015. aasta trüki- ja veebiajakirjanduse parimad järgmistes kategooriates: uudis (sh veebiuudis); arvamus või kolumn (ka veebis); olemuslugu, reportaaž või intervjuu (ka veebis); parim venekeelne lugu (ka veebis) ja multimeedia. Multimeedias võivad kandideerida lood, kus on kasutatud maksimaalselt erinevate formaatide (audio, video, layout, paber) iseärasusi ja mis on avaldatud paralleelselt paberlehes ja veebis ning kus elementidena on kasutatud teksti, fotot kui ka videot.

Uudise, arvamuse ja olemuse kategoorias nimetatakse ka parim maakonnalehe kirjutis.

Iga pressipreemia auhinna võitja saab diplomi ja 640 euro (neto) suuruse preemia. Tänavu on ka maakonnalehe preemia summa 640 eurot (neto).

Ajakirjandustaustaga eraisikud Hans H. Luik, Igor Rõtov, Toomas Leito, Jüri Ehasalu ja  Margus Mets hakkavad välja andma elutöö preemiat ja noore ajakirjaniku preemiat. Elutööpreemia määratakse inimesele, kes on pikema aja jooksul oluliselt edendanud eesti ajakirjandust kas ajakirjanikuna või meediaorganisaatorina. Preemia eeldab, et saaja on küpses eas inimene, vähemalt 50 aastat vana. Preemia määrab konsensuslikult preemia väljapanijate (sponsorite) kogu, kes kaasab vajadusel eksperte ja ajakirjanikke.

Preemia loojad moodustavad ühise fondi elutööpreemia ja noore ajakirjaniku preemia väljaandmiseks. Fondi suurus on vähemalt 10 000 eurot, mis jaguneb: elutööpreemia 5000 eurot, noore ajakirjaniku preemia 5000 eurot.

Noore ajakirjaniku preemia määramine toimub samal põhimõttel nagu elutöö preemia puhul. Noore ajakirjaniku preemia määramise põhikriteeriumid on aasta jooksul avaldatud kirjutise kõrge professionaalsus ja lai kõlapind üldsuses. Preemial on vanuseline piirang - alla 30 aastat vana.

Tööd tuleb esitada veebikeskkonnas: http://www.eall.ee/preemiad/. Võistlustööd tuleb esitada hiljemalt 12. jaanuaril 2016. Konkursi täpsemad tingimused leiate http://www.eall.ee/pressipreemia/preemiad_2015.html

Eesti Pressifotograafide Liit (EPFL) kuulutab välja konkursi „Aasta pressifoto 2015“, mille kategooriad on: uudisfoto, olemusfoto, spordifoto ja portreefoto. Töö peab olema pildistatud 2015. aastal ja esitamise hetkeks avaldatud. Tänavu võib esitada ka pikaajalisi fotoprojekte, millest vähemalt osa fotosid peab olema teostatud 2015. aastal. Fotoprojekt võib olla ajaliselt jätkuv.

Võistlustööd esitatakse digitaalselt ja foto formaat on jpg. Fotosid saab esitada Eesti Pressifotograafide Liidu kodulehe kaudu: aastafoto.epfl.ee. Võistlustööd tuleb üles laadida hiljemalt 2016. aasta 7. jaanuariks kella 23.59ks.

Iga kategooria võidufotode autorid pälvivad diplomi ja 640 eurot (neto). Kategooriate võidufotodest valib žürii ka Aasta Pressifoto, mille autor pälvib lisaks 640 eurot (neto). Võistlustööde põhjal koostab EPFL koostöös EALLiga näituse.

EPFL kuulutab välja Aasta Pressivideo 2015 konkursi. Töö peab olema valminud 2015. aastal ja esitamise hetkeks avaldatud EALL liikmelehtede veebis, digiversioonis või suuremates online-uudisteportaalides. Kandideerida saavad kõik professionaalsed pressifotograafid, videooperaatorid, väljaanded ja ajakirjandusega seotud institutsioonid. Töid võib esitada piiramatul hulgal. Võistlustööd esitatakse digitaalselt, laetakse ettenähtud keskkonda Eesti pressifotograafide liidu kodulehel. Töid saab hakata esitama 16. detsembrist Eesti Pressifotograafide Liidu kodulehe kaudu. Võistlustööd tuleb üles laadida hiljemalt 7. jaanuaril k 23.59ks.

Konkursi täpsemad tingimused: http://www.eall.ee/pressipreemia/preemiad_2015.html

EALL

 

 

 

 

 



Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele