Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Aasta pressifoto konkursile laekus tänavu 1135 fotot ja 58 videot

Tallinn, 8. jaanuar 2015. Konkursile aasta „Aasta pressifoto“ ja „Aasta pressivideo“ esitas oma töid 66 erinevat autorit, kokku laekus 688 tööd, pildifaile koos fotoseeriatega oli 1135 ja „Aasta pressivideo“ konkursile laekus 58 tööd.

Neist 222 kandideerib parimale olemusfotole, 158 parimale portreepildile. Spordikategoorias võistlevad 92 fotot ning parimale uudisfoto preemiale kandideerib 158 uudispilti.

Tööde hulk on saranane varasematele aastatele, mil autorite ring on olnud umbes sama –fotosid (koos fotogaleriidega) kogunenud samuti üle tuhande. Konkurss “Aasta pressifoto” on ainus Eesti pressifoto konkurss, kus valitakse nii teravaimad uudisfotod, kui ka kõnekamad portreed ja olemusfotod. Samuti on kategooria spordifotodele.

 “Aasta pressivideo” valitakse tänavu esimest korda. Video on ajakirjanduslik uudis, olemuslugu või intervjuu, valimine toimub ühes kategoorias. 

Pressivideo auhinna lisamisene konkursile on oluline, sest videosisu tegemine on muutunud kõikides Eesti suurimates ajalehetede digiväljaannetes ja online-portaalides igapäevaseks väljundiks. Video tähtsus ja osakaal veebis ja nutiseadmetes kasvab jõuliselt iga aastaga:  seda ilmestab näiteks noorte, alla 25-aastaste televiisorivaatmise järsk langus viimastel aastatel (USA-s ja Suur Britannias umbes 20% viimase 3 aastaga).Päevakalaisi uudiseid ja videosisu tarbitakse pigem internetist ja digiseadmetest, mobiiltelefonist. Seega kõrgel kunstilisel tasemel tehtud ajakirjanduslik videosisu väärib tunnustamist ja esiletõstmist.

“Aasta pressifoto” konkursi parimatest fotodest on viiendat aastat valmimas raamat.  Just raamat on väga oluline meie lähiajaloo fikseerimiseks. Pidevas infovoos on hea teha kaardistada möödunud aasta ja tõsta parimad esile. Parimatest fotodest valmib näitus, mis on kindlasti eksponeeriud nii Tallinnas kui Tartu kaubanduskeskustes, kus pildid koguvad tuhandeid vaatajaid. Selleks, et välja anda aga raamatut, on igal aastal kogutud toetajatelt raha; tänavu on selleks väljundiks hooandja. Muud toetajad on ajakirjandusväljaanded ning Eesti ajalehtede liit. Hoogu saab pressifotograafide raamatu toetuseks siin: http://www.hooandja.ee/projekt/eesti-aasta-pressifoto-2015-raamat-ja-naitus

Nii rahvusvaheline fotožürii kui videožürii kogunevad jaanuaris ning siis öeldakse välja ka nominendid. Fotožüriid juhib tänavu Postimehe vastutav väljaandja Mart Luik, fotosid hindavad kodumaise fotoajakirja Positiiv dokumentaal- ja portreefoto toimetaja Annika Haas ja teletoimetaja Rasmus Kagge. Välismaalt on žüriis Soome fotoajakirja Photo Raw Magazine peatoimetaja nimi on Hannamari Shakya ning Venemaalt agentuuri AP fotograaf ja fototoimetaja Ivan Sekretarev. Videožüriid juhib Indrek Treufeldt, žüriis on ka tunnustatud Eesti operaatorid ja toimetajad.

Preemiad antakse välja koos parimate ajakirjandusauhindadega Eesti Ajalehtede liidu korraldatud pressiballil 6. märtsil Tallinnas Õpetajate Majas.

EALL

 

 

 

 

 



Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele