Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Kujunduskonkursi žürii valis parima kujundusega ajalehed

Tallinn, 11. veebruar 2013. Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) kujunduskonkursi žürii valis 7. veebruaril Tartus toimunud koosolekul välja parima kujundusega ajalehed aastal 2012, žürii hinnangul on lehtede üldkujundus viimastel aastatel muutunud rahulikumaks ja elegantsemaks ning lehed eristuvad selgelt üksteisest.

Suurte lehtede kogu kujunduses (tiraaž üle 20 000 + Äripäev) osales üheksa ajalehte ning nominendid on Eesti Ekspress, Õhtuleht ja Äripäev.

Väikeste lehtede kogu kujunduses (tiraaž alla 20 000) osales kaheksa ajalehte ja nominendid on Ärileht, Järva Teataja ja Saarte Hääl.

Suurte lehtede olemuslugude kategoorias osales 41 võistlustööd seitsmelt ajalehelt. Nominendid on Eesti Ekspressi “Vuntsid” (19. aprill, lk 32–33) ja fotolugu Tallinnast 1944. aastal ja tänapäeval (8. märts, lk 30–32) ning Postimehe AK lugu „Kaks ei ole valik” (28. aprill, lk 2–3).

Väikeste lehtede olemuslugude kategoorias osales 25 võistlustööd kaheksalt ajalehelt. Nominendid on Lux’i (День за днём’i lisa) lugu Coco Chanelist (talvenumber lk 16–17), Ärilehe lugu Hiina majandusest (11. aprill, lk 20–21), Saarte Hääle teabegraafika tulekahjude arvust Saare maakonnas (11. aprill, lk 6) ja lugu ujuvast saarlasest Priit Aavikust (27. november, lk 6).

Uuenduste kategoorias (suured ja väiksed lehed võistlesid koos) osales 15 võistlustööd seitsmelt ajalehelt. Nominendid on Postimehe AK kujundusuuendus, Postimehe kogu kujunduse uuendus ja Järva Teataja arvamuskülje uuendus.

Võitjad tehakse teatavaks 1. märtsil Tallinnas Õpetajate Majas toimuval pressipeol.

Žürii hinnangul oli kujunduskonkursil osalenud ajalehtede tase ühtlane, kuid tipud eristusid selgesti. Lehtede üldkujundus on viimastel aastatel muutunud rahulikumaks ja elegantsemaks ning lehed eristuvad selgelt üksteisest, leidis žürii. Head on lehed, mille kujundus on lõpuni läbi mõeldud, kaasaegselt mõjuv, milles kõik kujunduse osad sobivad omavahel kokku ja lubavad autoritel info hästi välja mängida. Samuti hinnati seda, kui kujundus ja küljendus ei olnud muutunud rutiiniks, vaid näha oli tegijate otsinguid.

Probleemideks olid žürii hinnangul paigast ära kirjade suurussuhted ja reavahed, oskamatus kasutada valget pinda, mõne standardlehekülje logisev kujundus muidu korralikus lehes.

Žürii leidis, et palju häid töid oli olemuslugude seas, eriti tõusid esile puhtad, maitsekad, klassikalised kujundused, eriti siis, kui neil oli juures mingi väike lisanipp või üllatav idee, mis tähelepanu äratas. Probleemideks olid aga samasuguseid klassikalisi võtteid kasutavad kujundused, milles osa leheküljest läbi mõtlemata.

Uuendusi oli saadetud palju, aga liiga tihti ei olnud mõistetav, mis eesmärgil uuendamine ette oli võetud, leidis žürii.

Konkursi žürii: esimees Ahto Meri (Anne & Stiili pea­kunst­nik), Tiit Hennoste (Tartu Ülikooli teadur), Ellen Laagus (Postimehe teostusgrupi juhataja), Risto Mandre (Õhtulehe peakunstnik), Andrus Peegel (kujunduskunstnik), Tarmo Rajamets (Eesti Ekspressi kujundaja), Margit Toovere (Äripäeva kujundusosakonna juht). Kujunduskonkursi töö korraldaja oli ajalehekujunduse doktor Roosmarii Kurvits.

EALL

 


 

 

 



Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele