Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Ajakirjanduspreemiate võitjad said kätte autasud

Tallinn, 1. märts 2013. Tallinnas Õpetajate Majas toimus täna Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) korraldatud pidulik tseremoonia, kus avalikustati konkursi „Ajakirjanduspreemiad 2012“ võitjad ja anti kätte auhinnad.

2012 ajakirjanduspreemiad

EALLi peapreemia „Aasta ajakirjanik 2012“ nominendid olid Eesti Päevalehe ajakirjanik Rein Sikk, Linnalehe peatoimetaja Tiina Kangro ja Äripäeva ajakirjanik  Piret Reiljan. Aasta ajakirjanik 2012 on Rein Sikk. Aasta ajakirjanik saab preemiaks 4500 eurot ja Kuldgraalis valminud kullatud sule.

Tartu Ülikooli ajakirjanduse eriala 1984. aasta vilistlaste poolt väljaantava „Noore ajakirjaniku preemia 2012“ hinnatavaks žanriks on intervjuu või reportaaž. 2012. aasta parima noore ajakirjaniku nominendid on Konstantin Sviridovski MK-Estonias 5. detsembril ilmunud looga „Eriline olukord“, Piia Puuraid Eesti Päevalehes ilmunud lugudega „Videvikukütuse jahil: kuldkettides vene ärikad ja tolmused garaažid“ (6. juuli) ja „Marek Helm: salakütuseäri ei ole meie riigis see, millele peaks kaasa tundma,“ (11. juuli) ning Karl-Eduard Salumäe Sakalas 2. märtsil ilmunud looga „Bussijuht pani raha oma taskusse“. Parim noor ajakirjanik 2012 on Piia Puuraid. Preemia suurus on 1000 eurot.

Kujundusauhinde uuenduse nominendid olid Postimehe AK kujundusuuendus, Postimehe kogu kujunduse uuendus ja Järva Teataja arvamuskülje uuendus. Võitja on Postimees kogu kujunduse uuendamise eest.

Väikeste lehtede olemuslugude kujunduse nominendid olid Lux’i (День за днём’i lisa) lugu Coco Chanelist (talvenumber lk 16–17), Ärilehe lugu Hiina majandusest (11. aprill, lk 20–21), Saarte Hääle teabegraafika tulekahjude arvust Saare maakonnas (11. aprill, lk 6) ja lugu ujuvast saarlasest Priit Aavikust (27. november, lk 6). Võitja on Saarte Hääl teabegraafikaga tulekahjude arvust Saare maakonnas.

Suurte lehtede olemuslugude kujunduse nominendid olid Eesti Ekspressi “Vuntsid” (19. aprill, lk 32–33) ja fotolugu Tallinnast 1944. aastal ja tänapäeval (8. märts, lk 30–32) ning Postimehe AK lugu „Kaks ei ole valik” (28. aprill, lk 2–3). Võitja on: Eesti Ekspress fotolooga Tallinnast 1944. aastal ja tänapäeval.

Väikeste lehtede kogu kujunduse nominendid olid Ärileht, Järva Teataja ja Saarte Hääl. Võitja on Saarte Hääl.

Suurte lehtede kogu kujunduse nominendid olid Eesti Ekspress, Õhtuleht ja Äripäev. Võitja on Õhtuleht.

2012. aasta parima uudise nominendid olid Rasmus Kagge lugu „Politseijuhid vaikisid maha sadade inimeste võltsitud karistused“, mis ilmus ERRi uudisteportaalis 7. novembril, Postimehes ilmunud Tuuli Kochi lugude sari korralagedusest EASis (Miljonid lendasid tuulde, 22.10; Kabinetiloogika: häma ja vassi!, 24.10; Kes vastutab järjekordse vea eest?, 05.11) ja Maalehes ilmunud Bianca Mikovitši lood „Sigaretimuula ootab Ivangorodis nuga“ (22. märts), „Turismireisile kõigest 50 sendi eest“ (22. märts) ja „Üks salakaubakraan läks kinni“ (14.06). Võitja on Rasmus Kagge.

Parima arvamusloo nominendid olid Tuuli Jõesaar Eesti Päevaleht online´is 18. juunil ilmunud looga „Ellujäämisõpetus hooldushaigla patsiandi lähedastele“, Silver Meikari lugude seeria, mis ilmus Postimehes (Puhastustuli on ainuke võimalus, 24.01; Nii nad tapsidki teema, 29.03; Erakondade rahastamisest. Ausalt, 22.05) ja Rein Raua arvamus „Back in the USSR“, mis ilmus Eesti Päevalehes 29. oktoobril. Võitja on Silver Meikar.

Parima olemusloo nominendid olid Eesti Päevalehes 2. augustil ilmunud Lauri Tankleri lugu „Kristen Michal:  “    “*, Eesti Ekspressis 16. märtsil ilmunud Kirsti Vainküla lugu „Väga vaese pere isa sööb vaid korra päevas“ ja 17. augustil ilmunud lugu „Väga vaese isa totaalne muutumine” ning Eesti Ekspressis ilmunud Sulev Vedleri lood „Rullnokk surmas kahe väikese lapse isa, kes näitas talle keskmist sõrme“, „Rullnokkade Eesti” ja „Pereisa surmanud rullnokk kahetseb“ (19. ja 26. jaanuar). Võitja on Kirsti Vainküla.

Iga pressipreemia auhinna võitja saab diplomi ja 640 eurot.

Koos Eesti Pressifotograafide Liidu ja Nikoniga anti välja fotoauhinnad, mille iga kategooria võitja sai 640 eurot ja diplomi.

Uudisfoto nominendid olid Rauno Volmari foto Eesti Päevalehes „Riigikogulane Kalle Palling ei soovinud kohtuda ajakirjanikega ja põgenes ebamugavate küsimuste eest“, Tairo Lutteri foto Õhtulehes „Põdrajaht“ ja Marko Mummi foto „Meie oma väike lennuvägi“. Võitja on Tairo Lutter.

Olemusfoto nominendid olid Rauno Volmari fotod Eesti Päevalehes „Rummu karjääri maastikud ja uppunud nõukogudeaegsed vanglahooned“, Delfis ilmunud Ilmar Saabase foto „Presidendi sääsetõrje“ ning „Billeneeve performance“, mille autor on Dmitri Kotjuh Järva Teatajast. Võitja on Ilmar Saabas.

Portreefoto nominendid olid „Eesti tuleviku tähed 2013“ (fotod Birgit Püve, Eesti Ekspress), „Tegija“ (foto Veiko Tökman, Äripäev) ja „Eve Juur“ (foto Annika Haas). Võitja on Birgit Püve.

Spordifoto nominendid on Karli Sauli foto „F-500 start Tallinnas Harku järvel“, Saarte Hääles ilmunud Raul Vinni foto „Maadle, poeg!“ ja Karli Sauli  foto „Tanel Leoki üks sõber“. Võitja on Karli Saul fotoga „Tanel Leoki üks sõber“.

Aasta pressifoto nominendiks kandideerisid nelja kategooria võitjad ehk siis Birgit Püve, Tairo Lutter, Ilmar Saabas ja Karli Saul oma fotodega. Aasta pressifoto 2012 tegi Tairo Lutter.

Fotode nominendid ja võitjate tööd leiate: http://www.epfl.ee/wordpress/2013/01/14/aasta-pressifoto-2012-nominendid/

Maakonna uudise kategooria nominendid olid Põhjarannikus 10. märtsil ilmunud Erik Kalda uudis „Riigikogulane sekkus Toila võimutülisse“, Tartu Postimehes ilmunud Jüri Saare uudistesari „Tartu linn käsib maja madalamaks teha“ (02.04), „Arendaja surub linna nurka” (27.07), ”Kurikuulsa Herne tänava maja projektil seisab võltsallkiri” (27.09) ning Sakalas 7. septembril ilmunud Hans Väre kirjutatud uudis „Soomaa jäi NATO hävitajate harjutusalasse”. Võitja on Hans Väre.

Maakonnalehe arvamuse nominendid olid Erik Gamzejev Põhjarannikus ilmunud lugudega „Siseriiklik külm sõda“ (25.04), „Ainuvalitsemise murdmine“ (06.06) ja „Oma erakonda maha salates“ (01.08), Sakalas 11. oktoobril ilmunud Margus Haava arvamus „See kallis maaelu ehk Libahundi jäljed tolmus“ ning Sakalas 5. oktoobril ilmunud Hans Väre arvamus „Edasikaebus omakohtusse“. Võitja on Erik Gamzejev.

Maakonnalehe olemusloo nominendid olid Aime Jõgi Tartu Postimehes 26. aprillil ilmunud looga „800 aastat tarkust. Mida on meil neilt õppida?“, Vilja Kohler Tartu Postimehes 22. märtsil ilmunud looga „Kas riik tõesti lahkub maalt“ ja Teet Roosaar Pärnu Postimehes ilmunud lugudega „Me pole inimesed, vaid rida Exceli tabelis“ (11.12) ja „Korra tagamiseks tuleb kombineerida“ (12.12). Võitja on Teet Roosaar.

Iga žanrikategooria parim maakonnalehe kirjutise autor saab 320 eurot ja diplomi.

Meediakontserni Bonnier ja ajalehe Äripäev väljapandud uuriva ajakirjanduse preemia sai Äripäeva ajakirjanik Piret Reiljan 20. märtsil ilmunud videolooga „Süsteemne laristamine“ ja 21. märtsil ilmunud looga „Riigi kulul suusakuurordis. Äripäeva info käivitas maanteeametis uurimise“. Bonnieri preemia nominendid lisaks Piret Reiljanile olid Janar Filippov Eesti Ekspressis ilmunud lugudega  „See mees ei tapnud minu ema!“ (03.05), „Riigikohtunike räige vale“ (10.05) ja „Advokaat: riik ei taha õiglusesse uppuda“ (09.08) ning Margus Järv, Jelena Petuhhova, Tarmo Vahter ja Sulev Vedler Eesti Ekspressis 31. mail ilmunud looga „IRL võttis liikmeks kurjategijaid“. Preemia suurus on 40 000 Rootsi krooni.

EALL

 


 

 

 



Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele