Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Žürii valis välja parima kujundusega ajalehed

Tallinn, 3. veebruar 2012. Eile, 2. veebruaril oli Tartus koos Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) kujunduskonkursi žürii, kes valis välja parima kujundusega, kõige uuenduslikumad ja parimate olemuslugude kujundusega ajalehed.

Suurte lehtede (tiraaž üle 20 000 + Äripäev) kogu kujunduse nominendid on Tartu Postimees, Eesti Ekspress ja Äripäev. Väikeste lehtede kogu kujunduse (tiraaž alla 20 000) nominendid on Sakala ja Saarte Hääl.

Suurte lehtede olemuslugude nominendid on Tartu Postimehe lugu küüditamisest (14. juuni lk 1, 4–5) ja Ülikooli tänavast Tartus (14. okt lk 6-7) ning Eesti Ekspressi lugu „Mina olengi nüüd mõrtsukas?” (17. nov lk 8–10). Väikeste lehtede olemuslugude nominendid on: Sakala „Ulmeplaan: Viljandi ordulossi taastamine” (10. nov lk 6-7), Ärilehe „Suur päästmisoperatsioon” (14. sept lk 12–13) ja Saarte Hääle „16 aastaga 17 miljonit inimest” (28. mai lk 7).

Uuenduse kategooria nominendid on Eesti Päevalahe kogu kujunduse uuendus, Sakala kogu kujunduse uuendus ja Saarte Hääle kogu kujunduse uuendus.

Žürii hinnangul domineeris kujunduskonkursil uuenduslikkus: neli ajalehte oli kujunduskonkursile esitanud kogu kujunduse uuenduse. Žürii leidis, et konkursil osalenud ajalehtede üldmulje on viimase aastaga selgelt muutunud: lehed on heledama, terviklikuma, rahulikuma välimusega ning vähem oli näha ülekujundamist ja teisejärguliste elementide tarbetut rõhutamist.

Žürii esimehe Roosmarii Kurvitsa sõnul üllatas meeldivalt trükikirjade varasemast professionaalsem valik eelkõige väikestes lehtedes, kus on hakatud kasutama spetsiaalselt ajalehtede jaoks disainitud trükikirju. Ta märkis, et olemuslugude kujundused on varasemast sisulisemad, kandvamad, rohkem on terviklikke ideid, kus loo kujundus on hoolikalt läbi kaalutud ja leitud sobivaimad moodused erineva info esitamiseks erinevate võtetega (fotodega, joonistustega, teabegraafikaga). Rohkem ja kompositsiooniliselt paremini kasutatakse kujundamisel tühja valget pinda, mis pakub lugejale suuremat vabadust info tõlgendamisel.

Žüriisse kuulusid Tõnu Kaalep (graafiline disainer ja kunstikriitik), Vahur Kalmre (Tartu Postimehe vanemtoimetaja), Roosmarii Kurvits (TÜ teadur), Ahto Meri (Anne & Stiili peakunstnik), Andrus Peegel (kujunduskunstnik), Raimo Reiman (Eesti Päevalehe kujundusosakonna juhataja) ja Margit Toovere (Äripäeva kujundusosakonna juht).

Kujunduskonkursi võitjad avalikustatakse 2. märtsil Tallinnas Õpetajate Majas toimuval pressitseremoonial.

EALL

 


 

 

 



Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele