Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Põltsamaal on väljas poolsada Euroopa Liidu teemalist pilapilti

Tallinn, 16. märts 2009. Eesti pressimuuseumi eestvedaja MTÜ AUKK võõrustab Põltsamaa raamatukogus karikatuuride näitust, mis heidab humoorika pilgu Eesti liikmesaastatele Euroopa Liidus.

Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) poolt kokku pandud näitus “Eesti 5 aastat Euroopa Liidus – EL karikatuuridel” koosneb poolesajast pilapildist, mis on ilmunud Eesti ajalehtedes ajavahemikul 1. mai 2004 kuni 31. jaanuar 2009. Karikatuurid tuletavad kuude ja aastate kaupa meelde, millised olulised sündmused on Eesti jätnud tänaseks selja taha Euroopa Liidu liikmena.

Näitus algab karikatuuriga 2. maist 2004, millel on näidatud eestlase esimest hommikut eurooplasena. Väljapanekul on ka pilapildid suhkrutrahviga seotud vaidlustest, moosikampaaniast, Poolas kasvatatud Eesti tomatitest ja tööjõu vabast liikumisest. Samuti on peatutud kõigil olulisematel poliitilistel sündmustel: Eesti-Vene-Euroopa Liidu suhetel, Euroopa Liidu tulevikul ja Lissaboni lepinguga seotud küsimustel.

Ajas ja sündmustes orienteerumise lihtsustamiseks on igal karikatuuril pildiallkiri, millelt leiab nii autori nime, väljaande kui ka ilmumise kuupäeva. Samas ei vaja ükski karikatuuridest lisaselgitusi, sest pildid kõnelevad ise enda eest.

Väljas on nii üleriiklike kui ka maakondlike ajalehtede karikatuure. Esindatud on sellised lehed nagu Virumaa Teataja, Oma Saar, Lääne Elu, Järva Teataja, Eesti Päevaleht, Postimees, Äripäev, (SL) Õhtuleht ja venekeelne Postimees. Karikatuuride autorid on Urmas Nemvalts (Postimees ja venekeelne Postimees), Hillar Mets (Eesti Päevaleht), Indrek Tegelmann (Järva Teataja ja Virumaa Teataja), Andrus Peegel (Oma Saar), Ott Vallik (Lääne Elu), Anti Veermaa (Äripäev) ja Andres Varustin (Õhtuleht).

Näituse tellis Euroopa Komisjoni esindus Eestis. Põltsamaale jõudis näitus MTÜ AUKK (Ajakirjanduse Uurimis- ja Koolituskeskus vahendusel). Näitus on avatud raamatukogu lahtiolekuaegadel 16. märtsist 16. aprillini.

Varem on EALL ja MTÜ AUKK teinud koostööd Põltsamaal toimunud Pressifoto 2007 näituse korraldamisel.

MTÜ AUKK sihiks on rajada Põltsamaale Eesti ajakirjandusmuuseum. Ühtlasi püüab ühing väärtustada Põltsamaa pärandit esimese eestikeelse ajakirjandusväljaande ilmumiskohana. Nädalakirja Lühhike Öppetus esimene number tükiti Põltsamaal 1766. Lähemat teavet ühingu kohta leiab selle kodulehelt www.aukk.ee.

AUKK/EALL

 


 

 

 



Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele