Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Eesti Ajalehtede Liidu avaldus

Tallinn, 29. august 2008. Eesti Ajalehtede Liit (EALL) on sügavalt mures valitsuse plaani pärast tõsta mitmete teenuste käibemaksu, sealhulgas ka ajalehtedele kehtivat viieprotsendilist käibemaksumäära.  

EALL tuletab valitsusele meelde, et viieprotsendilise käibemaksu puhul on tegu aastatetaguse kokkuleppega, millega ajalehed loobusid 0% käibemaksumäärast ajalehtede tellimustele ja nõustusid viie protsendiga.

Eesti valitsus võiks käibemaksu puhul võtta eeskuju Euroopa eesrindlikest riikidest, kus ajalehtedele kehtib väiksem kui viieprotsendiline käibemaksumäär. Näiteks on Prantsusmaal ajalehtede käibemaks 2,1, Itaalias 4, Belgias 0, Luksemburgis 3, Hispaanias 4, Suurbritannias 0 protsenti.

EALLi hinnangul ei too käibemaksumäära tõstmine riigieelarve tuludesse käibe languse tõttu täiendavat raha, seevastu mõjutab negatiivselt regionaalpoliitikat, sest lehe hinna tõstmine tabab valusamalt väiksema sissetulekuga maapiirkondade elanikke ja suurema vaevaga hakkama saavaid maakonnalehti. Lisaks kõigele halveneb maal elavate inimeste informeeritus Eesti elust järsult.

Lisaks võtab valitsus ajalehtedelt ära ka maakojukande dotatsiooni, mis viimastel aastatel oli 20 miljonit krooni ning mis paneb raskustesse just maakonnalehed. Mõlemad muudatused võivad EALLi hinnangul kaasa tuua mitme maakonnalehe sulgemise.

42 liikmeslehe huve kaitsev EALL on resoluutselt vastu perioodika käibemaksu tõstmisele ja maakojukande doteerimise lõpetamisele, soovitades valitsusele selle asemel peatada tulumaksu vähendamine.

EALL

 


 

 

 



Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele