Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Ajakirjandusseminar: internet mõjutab ajalehti

Tallinn, 11. september 2007. Täna Tallinnas Rahvusraamatukogus toimunud Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) korraldatud seminaril tõdesid esinejad, et internet on ajalehtede arengu oluline mõjutaja.

Seminaril "Kuhu liigub moodne ajaleht" esinesid ettekannetega Helsingi Ülikooli lektor Tiit Hennoste, meediaekspert Ilmar Raag ning USA ja rahvusvahelise taustaga ajaleheekspert ja multimeediakonsultant Martha Stone.

Tiit Hennoste keskendus oma ettekandes žanrile ja eetikale. Tema hinnangul on internet ajalehtede keskne mõjutaja ehk siis internet mõjutab seda, kuidas paberil asjad välja nägema hakkavad. Hennoste rääkis, et internet on hakanud hävitama žanre, muudab uudisväärtuse hierarhiat ning allikaid. Ta lausus, et paberil olev ajaleht ei kao, vaid muutub ajakirjalikumaks, ajakirjad aga muutuvad raamatulikumaks..

Ilmar Raag märkis oma ettekandes, et meediat alahoidvad nähtused on uudishimu ja stabiilsus. Samuti vaatles ta, kust tulevad ajakirjandusse uued ideed. Ta rääkis, kuidas perifeersed ideed võivad oluliselt mõjutada ja rikastada ajakirjanduse arengu põhitrende.

USA ajaleheekspert Martha Stone Chicagost kõneles trendidest ajalehtede arengust USA ja maailma näitel. Stone´i sõnul ei oska ajalehtede tegevjuhid öelda, mis toimub 10 aasta pärast, kuid ta tõdes, et ajakirjandus muutub integreeritumaks. Stone´i sõnul on tulevikus olulisem koht lugejate osalemisel ning kontroll läheb meedia tarbijatele. Samuti muutuvad olulisemaks nišiväljaanded. Tema sõnul kujunevad multimeedia arengu raames lehtedele oluliseks veebikaameraga toodetud videod.

Seminari lõpetas paneeldiskussioon teemal "Lugeja loodud sisu kasutamine ajalehes", kus osalesid Martha Stone, Eesti Päevalehe peatoimetaja Lea Larin, Postimees Online´i vastutav väljaandja Aivar Reinap ning Eesti Ekspressi peatoimetaja Priit Hõbemägi.

Seminari juhtis meediaekspert ning Rahvusringhäälingu ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk.

EALL

 


 

 

 

 



Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele