Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Ajalehtede Liit saab 15-aastaseks

Tallinn, 4. november 2005. Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) asutamisest möödub pühapäeval, 6. novembril 15 aastat.

Ajalehtede Liidu asutasid 6. novembril 1990. aastal 34 ajalehe esindajad, kelle hulgas oli nii peatoimetajaid kui ka toimetajaid. Esimesel koosolekul loodi viieliikmeline töörühm, mille ülesandeks oli välja töötada liidu põhikiri. Töörühma kuulusid Mart Kadastik, Toomas Leito, Ilmar Rattus, Ahto Kaljusaar ja Rein Sikk. Enamus neist on nüüdki aktiivselt ajakirjanduses tegevad.

„Kuidagi ootamatu uudis, et 15 aastat on juba täis,” ütles EALLi juhatuse liige Toomas Leito. „EALL sai loodud siis, kui Eesti uus ajakirjandus oli lapsekingades ja tekkis vajadus edendada ühistegevust, eriti suhtlemisel riigiga. Need 15 aastat on selgelt näidanud, et omal ajal sai loodud elujõuline ja igati vajalik organisatsioon.”

Juba järgmisel koosolekul, mis toimus 4. detsembril, arutati liidu põhikirja ning võeti see vastu. Samuti valiti liidu juhatus, kuhu kuulusid Mart Kadastik, Toomas Leito, Ahto Kaljusaar, Rein Sikk, Kaie Nagelman ja Ilmar Rattus. Juhatuse esimeheks valiti Aimar Jugaste.   

EALL tähistab 15. tegutsemisaasta täitumist 8. detsembril, mil tuleb kokku EALLi täiskogu. Vastavalt EALLi nõukogu otsusele on täiskogule plaanis kutsuda ka esimese juhatuse ja algatusrühma liikmed.

"Vaevalt, et EALLi luues keegi Euroopa Liidule mõtles, küll aga on sarnane organisatsioon enamikes riikides olemas," ütles EALLi nõukogu esimees Agu Veetamm. "Muide: Lätis lõid ajalehed oma organisatsiooni alles hiljaaegu ja Leedus sellist liitu veel polegi. Eesti Ajalehtede Liidu tugevust näitab seegi, et ajalehtede omavaheline kohati väga äge konkurents pole organisatsiooni tegusust vähendanud."

EALL on ajalehtede ühishuvides tegutsev organisatsioon, mille liikmeskonda kuulub 42 Eestis ilmuvat väljaannet ühekordse kogutiraažiga 555 800 eksemplari. EALL kaitseb ajalehtede ühiseid huve ja õigusi, lähtudes demokraatliku ajakirjanduse rahvusvaheliselt tunnustatud põhimõtetest.

EALL  

 




Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele