Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Autoriõiguse vaidluskomisjoni esimene koosolek

Tallinn, 4. juuli 2005.  Eesti Ajalehtede Liidus (EALL) toimus autoriõiguse vahenduskomisjoni esimene koosolek.

Koosolekul osalesid komisjoni liikmed Erik Roose (Postimees), Toomas Väljataga (SA Kultuurileht),  Anne-Ly Hussar (Eesti Autorite Ühing) ja  Kalev Rattus (Eesti Autorite Ühing). 

Päevakord: 1. Eesti Päevalehe ja Eesti Autorite Ühingu vaidlus Edgar Viiese skulptuuri reprodutseerimise kohta Eesti Päevalehes.

Arutelu põhiküsimus oli, kas 31. mail 2005 artikli „Viru keskus toob linna nõudel Merineiu skulptuuri parki tagasi” juures avaldatud foto oli päevakajaline või mitte. Vaieldi selle üle, kas skulptuuri antud sündmuse käigus nähti või mitte ning kas fotomontaaži avaldamine oli avalikes huvides. Kui skulptuuri ei nähtud, siis pole montaaž põhjendatud ning leht on kohustatud tasu maksma. Kui fotomontaaži oleks näidatud linnavalitsuse istungil ning leht oleks seda istungil pildistanud ja siis avaldanud, siis poleks probleemi olnud, sest tegu oleks olnud nähtuga. Fotomontaažide küsimuse juurde tullakse sügisel tagasi.

Jättes kõrvale päevakajalisus, leidsid kõik osalejad, et artiklis on teksti ja foto proportsioonid paigast ära. Siit tuleneb Eesti Päevalehe eksimine autoriõiguse hea tava leppe vastu. 

Eesti Autorite Ühing pakkus välja kompromissi, et enne fotomontaažide avaldamist võib kahtluse korral pöörduda Autorite Ühingu poole.

OTSUS: Lähtudes kunstiteoste ajalehtedes reprodutseerimise hea tava kokkuleppe punktist 5.2 otsustati konsensuse alusel, et Eesti Päevaleht on kohustatud tasuma Eesti Autorite Ühingule kunstiteose reprodutseerimise eest 31. mail 2005. aasta Eesti Päevalehe artiklis „Viru keskus toob linna nõudel merineiu skulptuuri parki tagasi”.   Fotomontaažide küsimust arutavad Eesti Autorite Ühing ja Eesti Ajalehtede Liit sügisel.

EALL

 




Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele