Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Pressivabaduse päeval rõhutatakse vaba ajakirjanduse tähtsust

Tallinn, 3. mai. Maailmas märgitakse üha laiemalt 3. maid kui rahvusvahelist pressivabaduse päeva.

"Pressivabadus saab ja peab mängima võtmerolli võitluses rahvusvahelise terrorismiga, mida toidab suletud ühiskond, kus info- ja arvamusvabadus on keelatud kaup,” ütles Ülemaailmse ajalehtede liidu (WAN) peadirektor Timothy Balding pressivabaduse päevale pühendatud pöördumises.

Rahvusvahelise Ajakirjandusinstituudi (IPI) päevakohases pressiteates öeldakse, et ajakirjaniku amet on üks ohtlikumaid. 2003. aastal sai maailma kriisikolletes surma 64 ajakirjanikku, tänavu on number jõudnud juba 27-ni. “Paljud neist hukkusid inimeste käe läbi, kes püüdsid ajakirjanikke takistada oma töö tegemisel,” öeldakse IPI pressiteates.

Ajakirjanike õiguste eest seisva organisatsiooni Piirideta Reporterid (Reporters sans frontieres - RSF) hinnangul austavad kümme uut Euroopa Liiduga ühinenud riiki pressivabadust. Ühtlasi leiab organisatsioon, et enamikus neist riikidest takistavad laimu ja solvangute eest kaitsvad seadused ajakirjanikke nende töös ning kaitsevad põhjendamatult palju võimuorganeid.

Piirideta Reporterid märgib aastaaruandes, et Eestis, Lätis, Leedus, Tšehhis, Ungaris, Slovakkias, Sloveenias, Poolas, Maltal ja Küprosel ei mõrvatud möödunud aastal ühtegi ajakirjanikku oma töö pärast.

Rohkem infot: www.worldpressfreedomday.org

EALL

 




Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele