Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Suur ajaleheformaat läks Eestis ajalukku

Tallinn, 6. oktoober. Nädalavahetusel hakkas venekeelne päevaleht Estonija ilmuma väikeformaadis, nagu ülejäänud ajalehed. Seega pole Eestis alles enam ühtegi suureformaadilist ajalehte, mis oli 1990. a keskpaigani meil üleriiklike lehtede standardsuuruseks.

Koos formaadi vahetusega muutis Estonija ka täielikult oma kujundust. "Väiksemas formaadis ajalehte on mugavam käes hoida ja tunduvalt mugavam lugeda," tõi muutuste ühe põhjuse välja Estonija vastutav väljaandja ja peatoimetaja Pavel Ivanov.

Estonija uues kujunduses on kasutatud tänapäevase ajalehekujunduse paljusid elemente: vaheldumisi suuremad ja väiksemad leheküljepead, esiletõstetud juhtlõigud, väljavõtted ja infokastid. "Kõik need teevad uue Estonija kiiresti haaratavaks," ütles uue kujunduse töögrupi juht Vahur Kalmre. Samuti sai Estonija ka  uue lehekülgede ülesehituse, mis nüüd on selgema organisatsiooni ja hierarhiaga. 

Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) liikmeslehe Estonija tiraazh septembris oli 5900 eksemplari. Kokku kuulub EALLi 40 ajalehte.

Maailma ajalehekujunduses hakkab nn tabloidformaat üha enam asendama suurt formaati. Sõna "tabloid" kasutatakse kahes tähenduses: väikeseformaadiline leht ja meelelahutusliku sisuga leht. Need kaks ei pruugi kokku langeda.

Eelmisel nädalal hakkas Suurbritannia päevaleht The Independent ilmuma kahes formaadis: jätkuvalt suures formaadis, kuid Londoni piirkonnas sama sisuga ka väikeformaadis. Lugejatel on nüüd valik, kas võtta suur või väike leht, kusjuures sisu on sama.

EALL

 




Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele