Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Selgusid pressipreemiate võitjad

Tallinn, 12. veebruar 2002. Täna õhtul valis Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) zhürii viiendat korda välja aasta ajakirjandusauhindade võitjad kolmes pressipreemia kategoorias: uudis, arvamus ja olemuslugu.

Parima uudisloo autor on Marii Karell, kes kirjutas Eesti Päevalehes kõrgest Viljandi politseiametnikust, kes üritas õnnetusjärgselt oma joobeastet varjata (EPL 24.7.01, 3.8.01).

Väljapaistvad tööd olid samuti Postimehe ajakirjaniku Villu Päärti lugu, kuidas Eesti Telefon bluffis reklaamkataloogis hindu, ning Äripäeva ajakirjaniku Peep Soomani lugu segadustest liikluseeskirja kehtivuse ümber.

Parimaks maakonnalehes ilmunud uudislooks peeti Lääne Elu ajakirjaniku Aivar Õepa seeriat segadustest loodusajakirja riikliku rahastamisega (LE 21.4.01, 24.4.01, 6.9.01).

Märkimist väärisid ka Pärnu Postimehe ajakirjaniku Teet Roosaare lugu tormiga võidelnud Kihnu naisest (PP 2.5.01, PM 2.5.01) ning Marko Suurmägi lood Sakalas (26.5.01) Puiatu poistest, kes kartsid HI-viirusega nakatunud koolivenda.

Parima arvamusloo autor on Jaak Allik, kes Postimehes (21.11.01) analüüsis, miks Eesti iga hinna eest NATOsse rühib.

Alles lisahääletusel jäi napilt teiseks Andrus Kivirähk kirjutistega "Nädala nägu" Eesti Päevalehes (18.8.01, 29.9.01).

Parim maakonnalehes ilmunud arvamuslugu oli Tarmo Õuemaa sulest, kes ajalehes Lääne Elu (24.11.01) kritiseeris Euroopa Liidu rahaga toimuva koolituse demoraliseerivat mõju.

Samuti märgiti ära Aivar Õepa lugu "Laul töökohtade loomisest" (4.8.01), mis samuti ilmus Lääne Elus.

Parima olemusloo kirjutas Tarmo Vahter, kelle sulest ilmus Eesti Ekspressi lisas Reporter artikkel Arnold Rüütli ootamatust presidendivõidust.

Meisterlikeks peeti ka Eesti Ekspressi ajakirjaniku Madis Jürgeni lugu "Tiiu Silves oli KGB variisik" ning Eesti Päevalehe ajakirjaniku Rein Siku liigutavat lugu Tšernobõli õudustest.

Parim maakonnalehes ilmunud olemuslugu ilmus ajalehes Pärnu Postimees, kus Silvi Kanošina kirjutas alternatiivse põllumajanduse võimalustest Eestis.

Parimate sekka jõudsid veel Pärnu Postimehe ajakirjaniku Tõnu Kanni lood Pärnu linna põnevatest paikadest (19.7.01, 11.10.01,15.11.01) ning Vallo Nuusti reportaazh Võrtsjärvelt, mis ilmus Tartu Postimehes.

Iga kategooria võitja saab 10 000 kroonise preemia ning maakonnalehe preemia on 2 500 krooni. Preemiafond on loodud ajalehetoimetuste poolt.

Võistlusele laekus 146 tööd. Zhürii, mis koosneb suuremate lehtede peatoimetajatest ja meediaekspertidest, tegi valiku 44 uudisloo, 42 arvamusloo ja 60 olemusloo vahel.

Zhüriisse kuulusid Tiit Hennoste, Priit Hõbemägi, Urmas Klaas, Aavo Kokk, Väino Koorberg, Igor Rõtov,  Katrin Streiman, Tarmu Tammerk, Sulev Valner ja Peeter Vihalemm.

Preemiad parima uudisloo, arvamuskirjutise ja olemusloo eest on osa EALLi ajakirjandusauhindade süsteemi kuuluvast viiest auhinnast. Eelmisel nädalal võitis Eesti Päevalehe ajakirjanik Anneli Ammas uuuriva ajakirjanduse auhinna, mille panid välja meediakontsern Bonnier ja ajaleht Äripäev.

Parimad uudisfotod valiti välja samuti eelmisel nädalal, mil võitjaiks osutusid Toomas Huik Postimehest ja Elmo Riig Sakalast (parim maakonnnalehe foto). 

2001. a võitjate autasustamine on 25. veebruaril aasta ajakirjandusauhindade tseremoonial Kiek in de Köki tornis, kus teist aastat järjest seatakse üles ka aasta uudisfoto näitus.

EALL

 




Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele