Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Selgusid aasta pressipreemiate vőitjad

Tallinn, 15. veebruar 2001. Eesti Ajalehtede Liidu zhürii selgitas täna őhtul välja 2000.a. ajakirjanduse tipud neljas kategoorias: uudis, arvamus, olemuslugu ja maakonnalehe kirjutis.

Parima uudisloo autoriks tunnistati Postimehe ajakirjanik Rasmus Kagge, kes kirjutas maksupettusest Mart Laari majaehitusel (8.11.00, 10.11.00). Mőjusad lood tegid avalikuks ehitustööde telgitaguseid. Parimate lugude hulka jőudsid veel Aet Süvari ja Sulev Vedleri artiklid Eesti Ekspressis krahviperekonnalt varastatud majast (20.4.00, 27.4.00) ning Postimehe ajakirjanike Toomas Sildami ja Juhani Pütsepa lugu Leen Kullmanni kahest elust.

Arvamuse ja juhtkirja kategoorias nimetati parimaks ajalehe Äripäev juhtkirjad ja kommentaarid, mis käsitlesid pensionisüsteemi reformi (21.2.00, 9.3.00, 23.2.00). Materjalides kritiseeriti valitsuse kava teha kogumispension kohustuslikuks. Hiljem valitsus loobus oma ideest. Parimate hulka jőudsid veel Linnart Viiki Eesti Ekspressis ilmunud arvamuslugu Eesti märgist, ning Maalehe ajakirjaniku Maarius Suviste lugu “Laps maksab emale palka”, milles ajastu vaimu tabavalt avatakse noorte ja vanade vahelisi rahalisi suhteid.

Olemusloo rühmas sai esikoha Eesti Ekspressi ajakirjanik Tarmo Vahter meisterliku looga “Berliini poisid”, mis räägib Lennart Meri Saksamaa-aegse klassivenna leidmisest. Parimate hulka jőudsid veel Peeter Sauter Eesti Ekspressis ilmunud looga Tshetsheenias hukkunud Vene sőduri isast, Postimehe ajakirjanik Alo Lőhmus Arteris ilmunud looga härra Blumbergist, kes Siberist kümneid lapsi päästis ning Postimehe ajakirjanikud Toomas Sildam ja Juhani Püttsepp seeriaga Eesti meestest vőőras sőjas (28.11.00, 29.11.00, 4.12.00).

Parima maakonnalehekirjutise autorid on Erik Kalda ja Jevgeni Kapov, kelle sulest ilmus ajalehes Pőhjarannik artikliseeria Eesti kodanikest abielupaari lapsendatud lapse kodakondsuse probleemist. Parimate hulka jőudsid veel Tiit Reinberg Järva Teatajast, kes kirjutas Interneti teel őppivatest maalastest, ja kaks Sakala ajakirjanikku: Liisi Seil artikliga ilma loata raadiokuulamisest maapoes ning Aime Jőgi, kes kirjutas Doldi puidutööstuse őnnetusjuhtumist.

Parimad valiti pressipreemia konkursile registreeritud 175 töö seast. Zhüriisse kuulusid juhtivate väljaannete peatoimetajad, meediaspetsialistid ja ajakirjandusőppejőud: Halliki Harro, Tiit Hennoste, Priit Hőbemägi, Urmas Klaas, Aavo Kokk, Väino Koorberg, Igor Rőtov, Katrin Streimann, Tarmu Tammerk, Sulev Valner.

Vőitjad saavad 10 000 kroonise preemia ajalehetoimetuste poolt loodud pressipreemia fondist.

Eelmisel nädalal otsustas peatoimetajate zhürii, et 2000.a. uuriva ajakirjanduse auhinna saab Postimehe ajakirjanik Taivo Paju artiklite eest, mis kajastasid valitsuse kulutamiskirge ning suutmatust korrastada riigihangete süsteemi. Paju saab meediakontserni Bonnier ja ajalehe Äripäev poolt välja pandud 25 000 Rootsi krooni suuruse preemia.

Samuti aasta ajakirjandusauhindade raames toimunud aasta pressifoto konkursil vőitis peapreemia SLŐhtulehe fotograaf Jarek Jőepera.

2000.a. ajakirjandusauhindade laureaatide autasustamiseks korraldab Ajalehtede Liit 26.veebruaril aasta ajakirjandusauhindade tseremoonia Tallinnas Kiek in de Köki tornis, kus seatakse üles ka pressifoto näitus.

EALL

Lisainfo: Eesti Ajalehtede Liit, tel 646 1005, 050 15 880.

 




Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele