Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Ajalehtede Liit on maksukoormuse tőstmise vastu

Tallinn, 12.aprill 2000. Eesti Ajalehtede Liit (EALL) kinnitab oma jätkuvat toetust ettetellitava trükiajakirjanduse nullprotsendilisele käibemaksule. Liitumisläbirääkimistel Euroopa Liiduga (EL) peab Eesti taotlema, et saaks jätkata ajakirjanduse nullprotsendilise käibemaksuga.

EALLi nőukogu leiab, et valitsuskoalitsiooni liikmete poolt avalikkuses välja käidud ettepanekud trükiajakirjanduse maksukoormuse tőstmiseks viivad hinnatőusule. Üha vähem inimesi saab lehti osta, väheneb lugemus ja kodanike informeeritus.

Eriti mőjutaks käibemaksu kahetsusväärne tőstmine maapiirkondades levivaid lehti, kuna seal on väga suur ettetellijate protsent. Maksu tőstmine oleks hoop lugeja tasku pihta, sest käibemaks kui tarbimismaks tuleb just lőpptarbija taskust.

Eestikeelse trükisőna arengut silmas pidades tuleks nullprotsendilise maksumäärani alandada ka üksikmüügi ajalehtede ning raamatute käibemaks. Trükisőna maksustamine on informatsiooni ja teadmiste maksustamine, mida ei peaks tegema riik, mis soovib omada informeeritud kodanikkonda. Ajalehtede kommertsteenused (reklaam jm), on nagunii maksustatud 18 protsendiga.

Kuigi ELi direktiiv nőuab käibemaksumäärade ühtlustamist, on seesama EL vőtnud vastu otsuse, et ajakirjandusel vőivad kehtida ka madalamad määrad. Euroopa riikidest on trükiajakirjandus 0% käibemaksumääraga maksustatud näiteks Soomes, Suurbritannias, Belgias, Taanis, Norras, Lätis, Poolas, Küprosel jm.

Meie ajalehtede nullmäära säilitamise poolt räägib ka see, et Eesti trükiajakirjandustooted ei kahjusta teiste riikide kirjastajate huve, kuna levivad vaid meie kultuuriareaalis - Eestis.

Praegu on Eestis ettetellitava ajakirjanduse käibemaks 0%, üksikmüügil aga 18%. Nullmäär ei ole sama mis käibemaksuvabastus, mis on eraldi mőiste.

EALL

Lisainfo: EALLi tegevdirektor Tarmu Tammerk, tel 646 1005, 250 15 880.

 




Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele