Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Selgus aasta pressifoto

Tallinn, 6.veebruar 1998. Eesti Ajalehtede Liidu pressifoto zhürii selgitas välja 1997.a. parima pressifoto. Selleks osutus Eesti Päevalehe fotograafi Raigo Pajula ülesvőte Vabaőhumuuseumi pőlengust, mis ilmus 18.detsembri Päevalehes. Aasta pressifoto valiti Ajalehtede Liidu uue auhindade süsteemi - pressipreemia - raames.

Zhürii hinnangul vääris Raigo Pajula foto suurimat tunnustust, kuna seal oli dünaamikat, emotsiooni ning tegemist oli olulise sündmusega. Samuti oli täidetud üks pressifoto peakriteeriume: fotograaf oli őigel ajal őiges kohas.

Valik tehti konkursile laekunud 138 töö seast, mille autoriteks oli 17 fotograafi.

Professionaalse fotozhürii hinnangul on Eesti pressifotos viimase kolme aasta jooksul toimunud märkimisväärne areng. Praegu vőib kindlalt rääkida pressifotost kui eraldi zhanrist. Fotokonkursiga soovib Ajalehtede Liit väärtustada pildilise informatsiooni edastmist Eesti trükiajakirjanduses. Samas leidis zhürii, et liiga palju on nn ilupilte ja avaliku elu tegelaste ülesvőtteid. Fotozhurnalist peaks pakkuma rohkem kriitilist vaadet kui seni. Liiga sageli ilmub pressis ka sündmusfotosid, mis on tehtud liialt kaua pärast sündmuse toimumist.

Zhürii märkis ära ka parima maakonnalehe pressifoto, milleks osutus 25.märtsi Pärnu Postimehes ilmunud Henn Soodla pilt president Clintoni saabumisest toidukonveieris Helsingi tippkohtumisele.

Professionaalsetest fotograafidest ja kujundusspetsialistidest koosnevasse zhüriisse kuulusid Roosmarii Kurvits, Tőnu Noorits, Andrus Vaher, Tiit Veermäe ja Jüri Vendelin.

Aasta pressifoto tunnistus ja 10 000 kroonine preemia antakse Raigo Pajulale üle 13.veebruaril Estonia Talveaias toimuval ajakirjandusauhindade ühendtseremoonial. Teisipäeval, 10. veebruaril, selguvad ka Ajalehtede Liidu pressipreemia laureaadid uudise, uurimuse, arvamuse ja maakonnalehe kategoorias. Pressipreemia auhinnafond on loodud Hoiupanga abil.

EALL

 




Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele