Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Ülemaailmne pressivabaduse päev 3.mai ja Eesti

Tallinn, 3.mai 1998. Eesti pressivabaduse peaprobleem on infovabaduse seaduse puudumine ning ajakirjandusvaenulik kohtupretsedent, kus ajakirjanikust sai kriminaalkurjategija küsimuse küsimise pärast.

On kahetsusväärne, et informatsioonivabaduse seaduse eelnőu valmimine on nii pikalt veninud. Praegune olukord soodustab ametnike omavoli informatsiooni jagamisel. Juba aasta tagasi tegi Riigikogu valitsuse ülesandeks algatada seaduseelnőu, mis sätestab riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutuste poolt kogutava ja säilitatava teabe kogumise, kasutamise ja jagamise korra.

Vastatates Ajalehtede Liidu järelpärimisele teatas siseminister Olari Taal, et siseministeerium on asunud moodustama töörühma, kes peab seaduseelnőu välja töötama selle aasta septembiks. Ajalehtede Liit tervitab seda lubadust. Samas tuleb kahetsusega meenutada, et siseministeerium ja regionaalministri büroo pidid algselt seaduseelnőu valmis tegema juba eelmise aasta detsembris.

Samuti tuleb kahetseda Eesti kohtusüsteemi piirangulist suhtumist ajakirjandusvabadusse. Ajakirjanik Enno Tammeri süüdimőistmine kriminaalkorras avaliku elu tegelase kohta küsimuse küsimise eest vőib saada ohtlikuks pretsedendiks ka järgmiste ajakirjanike karistamiseks nende kutsetöö tegemise eest. Selline otsus halvendab Eesti ajakirjanduvabaduse olukorda ning sunnib ajakirjandust enesetsensuurile.

Mitmete rahvusvaheliste organisatsioonide eestvőttel tähistatakse 3.mail ülemaailmset pressivabaduse päeva vastavateemaliste artiklite, raadio- ja telesaadete ning konverentsidega. Pressivabaduse olukord maailmas on kriitiline: 1997.a. mőrvati 26 ajakirjanikku 14 riigis ning 24 riigis on vangistatud vähemalt 138 reporterit.

Eesti Ajalehtede Liit märkis pressivabaduse päeva 29.aprillil toimunud peatoimetaja päevaga, kus arutati ajalehtede otsustusmehannismide ja sisu üle. Oma ajakirjandusteemaliste vaadetega esines ka peaminister Mart Siimann. Ta rőhutas, et vőtab ajakirjandust vőrdse parterina ja ootab sama ka pressilt, eeldades, et ajakirjanikud teevad kodutööd enne temaga intervjuu läbiviimist. Tema sőnul on hommikune lehelugemine peaministri tööpäeva alguse oluline osa, mis tihti muudab varem tehtud päevaplaani. "Olen lasknud end teie poolt mőjutada, ja lasen edaspidigi," kinnitas Siimann Ajalehtede Liidu liikmeslehtede peatoimetajatele.

Peatoimetaja päeval tegi peaminister ka üllatusliku poliitilise avalduse liikuda erakorraliste valimiste poole.

EALL

Täiendav informatsioon: EALLi tegevdirektor Tarmu Tammerk,
tel 646 1005, 250 15 880.

 




Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele