Esilehele
Esilehele
Esilehele
TRÜKI  |  IN ENGLISH

Seminar "Ümber palava vene pudru"

Korraldajad EESTI AJALEHTEDE LIIT ja PRESSINÕUKOGU

26. mai 2015 kell 11-14.30 Tallinnas Sokos Hotel Viru konverentsikeskuses (Viru väljak 4) Bolero 1 saalis

Seminar on tasuta. Osalemiseks palume end kirja panna eall@eall.ee või 646 1005 end_of_the_skype_highlightinghiljemalt 22. maiks

Teravate kriiside ja konfliktide korral ühiskonnas muutub ajakirjanduse roll avalikkuse teavitajana suuremaks kui see on tavaolukorras. Ühest küljest väljendub see surves valida pooli ja teisest küljest suureneb ka reaalne vastutus faktitäpsuse ja allikakriitilisuse suhtes. Oluline on aga ka see, et kui tavaolukorras ei ole ühiskonna fragmenteerumine oluliseks probleemiks, siis kriisi ajal võib erinevate gruppide üksteise mittemõistmine saada uute konfliktide allikaks.

Antud seminar algab tõdemusega, et Eesti avalikkuse suhted Venemaaga on täpselt nii pingelised, et see ähmastab ka informatsiooni liikumise silmapiire. Seepärast on eesmärgiks vahetada arvamusi mitteformaalses õhkkonnas, et erinevad avalikkusesse suhestuvad institutsioonid saaksid üksteisest paremini aru.

Sihtgrupp -  Eesti ja eestivene ajakirjandusprofessionaalid. Seminar toimub valdavalt eesti keeles. Tegemist ei ole erinevate ametkondade pressikonverentsiga, vaid mitteformaalse kohtumisega, kus vahetatakse taustainformatsiooni.  Seega Chatham House reeglid.

Käesolev seminar keskendub kolmele olulisele küsimusele päevakajalises eesti meedias:

Kuidas saada usaldusväärset infot Venemaa kohta?
Kust saavad oma informatsiooni Venemaa kohta eesti riigistruktuurid?  Tuletame meelde, et ka luures on olemas eraldi distsipliin „avalike allikate luure“, kus peaks väidetavalt olema 80% kogu luure informatsioonist. Nii et avalikes allikates orienteerumine on väga tähtis.
- Andres Kahar KAPOst
esitab nende ametkonna nägemusi erinevate allikate usaldusväärsusest ja ideoloogilisest taustast. Sel puhul on muidugi oluline mõista, et KAPO huvi on spetsiifiline ja nad ei tegele otseselt Venemaa siseelu puudutavate küsimustega, vaid pigem sellega, kuidas üks või teine allikas suhestub Eesti eluga.
- Regina Palandi-Paju Eesti saatkonnast Moskvast
selgitab oma infomenüüd. Mis küljest otsekontaktid erinevad meediast Venemaa kontekstis? Kas Ehho Mosvõ on usaldusväärne? Mida on võimalik noppida RIA NOVOSTI-st (Rossia Sevodnja)? Mida peab saatkond ja Eesti väliministeerium tähtsaks vene telekanalite jälgimisel jne.     

ETV+ ehk telekanal, millesse väga ei usuta
- Darja Saar, ETV+ peatoimetaja,
annab teada oma plaanidest seoses septembris töösse mineva telekanaliga. Mida soovitakse saavutada, millised on probleemid ja millised on esimesed rõõmud.
- Ainar Ruussaar, ERRi juhatuse liige räägib kas ETV+ suudab jääda sõltumatuks ajakirjanduslikuks kanaliks, kui eesti poliitikud seda ründama hakkavad ehk kes kaitseb Darjat?

Ajakirjanduseetika ja sallivusekriis Eestis
- Pressinõukogu esimees Jevgenia Värä
räägib, millised on meedia eetilised võimalused olukorras, kus tajutav osa meediatarbijaid on väljendanud teravalt konfliktseid vaateid. Praegu on meil päevakorras eelkõige immigratsiooniteema, aga laias laastus käib sinna ka ringi tagasitulev kooseluseaduse teema. Kas allikakriitika on ühtlasi ka meediaeetika küsimus. Samuti tuleb juttu Ukraina konfliktist.

Seminari
ülesehitus:

Kell 10.30-11 tervituskohv

Kell 11-12.15 esimene paneel

Kell 12.15-12.45 einepaus

Kell 12.45-14.15 teine ja kolmas paneel

 

 



Eesti Ajalehtede Liit

Pärnu mnt 67A
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 1005
Fax. +372 631 1210
eall@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele