Pressinőukogu
Eesti Ajalehtede Liit
Eesti Ajalehtede Liit
TRÜKI  |  ESTONIAN PRESS COUNCIL  |  СОВЕТ ПО ПРЕССЕ

Pressinõukogu tegi Õhtulehe kohta õigeksmõistva otsuse

Tallinn, 7. mai 2019. Pressinõukogu arutas Silja Viljaku kaebust Õhtulehe veebis 10. märtsil ilmunud artikli „Fotod. Jane Paberit saadeti kodukandist teele võimsa tantsuetenduse ja kullast munaga“ peale ja otsustas, et leht ei rikkunud head ajakirjandustava.

Artikkel koos fotoga räägib pöördumatut lihashaigust põdenud Jane Paberiti lahkumispeost.

Silja Viljak kaebas Pressinõukogule, et Õhtuleht avaldas veebiartiklis tema postituse pildid linkimise teel, kuid luba selleks ei küsinud. Kaebaja pöördus lehe poole ja seepeale võeti maha foto, kus kaebaja ise oli, kuid teine foto jäi artikli juurde alles.

Õhtuleht vastas Pressinõukogule, et kasutas kaebaja postitust vastavalt Facebooki kasutusreeglitele ja Eestis soovitatud autorikaitse seaduse kombestikule. Õhtuleht selgitas, et kaebaja ei olnud oma postituse kuvamist keelanud. Õhtuleht lisas, et Facebooki sündmus, mille kaudu üritus korraldati, infot levitati ja pilte jagati, oli täiesti avalik ja jagamiseks lubatud. Õhtuleht tutvustas kaebajale ka Facebooki kasutusreegleid.

Pressinõukogu otsustas, et Õhtuleht ei eksinud ajakirjanduseetika koodeksi vastu, sest kasutas kaebaja postitust reeglitega vastuollu minemata. Kuna tegemist oli ligipääsupiiranguta postitusega Facebookis (staatus public), siis ei olnud selle kohta ajalehe veebikeskkonda sisukuvaviite panek keelatud. Pressinõukogu hinnangul oli kaebajal võimalus pärast Õhtulehe selgitusi Facebooki postistuste seadistuste ja kasutusreeglite kohta oma postitusele ligipääsu piirata või see hoopis kustutada.

PN

 




Pressinõukogu
Pärnu mnt 67a
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 3363
Fax. +372 631 1210
pn@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele