Pressinőukogu
Eesti Ajalehtede Liit
Eesti Ajalehtede Liit
TRÜKI  |  ESTONIAN PRESS COUNCIL  |  СОВЕТ ПО ПРЕССЕ

Pressinõukogu ei rahuldanud kaebust viie väljaande peale

Tallinn, 27. november 2015. Pressinõukogu arutas Elois-Catherine Haaveli (end. Liis Haavel) kaebust Delfi, Õhtulehe, Saarte Hääle, Meie Maa ja Eesti Ekspressi peale ning otsustas, et kõik viis väljaannet ei ole head ajakirjandustava rikkunud.

Elois-Catherine Haavel esitas kaebuse Delfis 9. oktoobril ilmunud artikli „Ennetähtaegselt vangist vabastatud pettur Liis Haavel astub jälle kohtu ette“, Õhtulehes 9. oktoobril ilmunud artikli „Ennetähtaegselt vangist vabastatud  Liis Haavel astub jälle kohtu ette“, Eesti Ekspressis 15. oktoobril ilmunud artikli „Enne läheb Jumala päike looja kui … Liis Haaveli vembruregister“, Saarte Hääles 10. oktoobril ilmunud artikli „Ennetähtaegselt vangist vabastatud Liis Haavel astub jälle kohtu ette“ ja Meie Maas 12. oktoobril ilmunud artikli „Ennetähtaegselt vabastatud Liis Haavel astub jälle kohtu ette“ peale.

Elois-Catherine Haavel kaebas, et artiklid on eksitavad. Kaebaja hinnangul viitavad pealkirjad sellele, nagu oleks ta toime pannud uue kuriteo. Tegelikkus on aga kaebaja sõnul see, et toimub 13 aastat tagasi sõlmitud tehingu tsiviilõiguslik vaidlus Harju maakohtu Tartu maantee kohtumajas. Kaebaja leidis, et artiklites on esitatud valeväiteid ja ebaõigeid seoseid, heites talle, tema eraelule ja perekonnaelule põhjendamatult halba varju. Samuti ei ole kaebaja rahul, et tema arvamust ei küsitud.  

Väljaanded vastasid, et kasutatud fotodel on kujutatud kaebajat ja video juures on kirjas, et see on tehtud 2010. aastal. Ajakirjandusväljaandel ei ole keelatud kasutada artiklite illustreerimiseks vanu fotosid ega videoid, eriti juhul, kui uuemat pildimaterjali ei ole võimalik hankida. Artiklites on selgelt öeldud, et küsimuse all on hagi tehingu tühistamise nõudes. Artiklites ei väideta, et kaebaja oleks toime pannud uusi kuritegusid. Vaidlus toimub taas kohtus ja seega ei ole eksitud, öeldes, et kaebaja astub jälle kohtu ette. Kohtuasja kajastanud ajakirjanikud ei tundnud enne kohtuistungit kaebajat ära tema muutunud välimuse tõttu ning pärast istungit kaebaja lahkus kiirustades, soovimata ajakirjanikega suhelda.

Pressinõukogu otsustas, et ükski viiest väljaandest ei ole rikkunud ajakirjanduseetika koodeksit. Pressinõukogu hinnangul ei ole artiklite pealkirjad, fotod ega video eksitavad. Pressinõukogu hinnangul ei jäta artiklid muljet, nagu oleks kaebaja sooritanud uue kuriteo. Artiklitest tuleb välja ka kohtusse mineku põhjus.

PN

 




Pressinõukogu
Pärnu mnt 67a
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 3363
Fax. +372 631 1210
pn@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele