Pressinőukogu
Eesti Ajalehtede Liit
Eesti Ajalehtede Liit
TRÜKI  |  ESTONIAN PRESS COUNCIL  |  СОВЕТ ПО ПРЕССЕ

Pressinõukogu ei rahuldanud Loomakaitse Liidu kaebust

Tallinn, 11. mai 2015. Pressinõukogu arutas Eestimaa Loomakaitse Liidu (ELL) ja liidu juhatuse esimehe Heiki Valneri kaebust Delfi, Postimehe, Õhtulehe ja Eesti Rahvusringhäälingu peale ning leidis, et väljaanded ei ole eksinud hea ajakirjandustava vastu.

ELL esitas kaebuse 17. märtsil Delfis ilmunud artikli „Pealtnägija: Heiki Valnerilt nõutakse tagasi riigieelarvest eraldatud raha, tuntud teletäht sõimas ministrit seaks“, Postimehe veebis  ilmunud artikli „Pealtnägija: ministeerium nõuab Heiki Valnerilt raha tagasi“, Õhtulehe veebis ilmunud artikli „Pealtnägija: ministeerium nõuab Heiki Valnerilt tagasi 12 000 eurot toetuste raha, teletäht sõimas ministrit seaks“ ja Eesti Rahvusringhäälingu uudisteportaalis ilmunud artikli „Ministeerium nõuab Heiki Valnerilt tagasi 12 000 eurot toetuste raha“. Kõik artiklid räägivad sellest, et põllumajandusministeerium nõuab Eesti Loomakaitse Liidult tagasi riigi toetust, sest ministeeriumil on etteheited liidule finantsdistsipliini rikkumises.

ELL kaebas Pressinõukogule, et artiklid sisaldavad laimava sisuga ebaõigeid väiteid, mis ei ole kinnitust leidnud. ELL märkis, et liidu töötajad ei ole valetanud transpordikulude kohta, võltsinud sõidupäevikuid ega tasunud isiklikke kütusearveid. Samuti peab kaebaja eksitavaks põllumajandusministeeriumi väidet, et liidu rahast laenu andes üritati teenida tulu. ELL ei ole rahul, et neile ei antud võimalust kommentaariks ja vastulauseks.

Väljaanded selgitasid, et ELLi töötajad olid pidanud sõidupäevikut tagantjärele, mistõttu ei kajastunud sõidupäevikus tegelik sõitude tegemise põhjus ja seda kinnitas ka ELL kirjas põllumajandusministeeriumile. Toimetuste hinnangul ei ole seetõttu tegemist ebaõige faktiväitega. ELL sai põllumajandusministeeriumilt raha kindla eesmärgiga, mitte laenudeks ning seega saab väita, et ELL ei kasutanud raha ministeeriumi poolt sätestatud korra kohaselt, leidsid väljaanded. Toimetused lisasid, et kaebaja kommentaarid on artiklis olemas.

Pressinõukogu otsustas, et ükski neljast väljaandest ei ole eksinud ajakirjanduseetika koodeksi vastu, sest artiklites avaldatud väited põhinevad põllumajandusministeeriumi kantsleri kirjal ning ELL sai võimaluse ministeeriumi süüdistusi kommenteerida.

PN

 




Pressinõukogu
Pärnu mnt 67a
10134 Tallinn Estonia
Tel. +372 646 3363
Fax. +372 631 1210
pn@eall.ee



Tagasi  -  Esilehele